Zadní

Také známo jako vrchní šál ze zadní kýty skotu, má jemnější a pravidelnější strukturu než spodní šál, a jedná se tak o pěkně libové a křehoučké, šťavnaté maso vhodné na vaření i na steaky.

Zadní

Česká klasika aneb svíčková na smetaně

Ingredience

  • 800 g zadního masa
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 půlka celeru
  • 500 ml hovězího vývar
  • Pár kuliček nového koření a černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • Snítko tymiánu a rozmarýnu
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 25 g másla a 25 g hladké mouky na jíšku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Citrón, sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Maso očistěte od blan a šlach, vytvořte šikmé řezy a vložte do nich nudličky slaniny. Maso zavázejte kuchyňským provázkem, aby se upeklo stejnoměrně a mělo stejný tvar. Rozehřejte máslo s olejem/sádlem a maso dejte zatáhnout ze všech stran na rozpálenou pánev, vyjměte.
  2. Kořenovou zeleninu na kostičky nakrájenou osmahněte dohněda, pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte chvilku. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Poté vložte ocet, nechte ho vyvařit, a pak přidejte hořčici a vývar, zamíchejte a přiveďte k varu.
  3. Omáčku vložte do pekáčku k masu, přidejte koření a bylinky, přikryjte a pečte při 180°C do změknutí, trvá tak 2 hodinky. Občas zkontrolujte, maso přelijte, a obraťte tak po hodině pečení.
  4. Maso a koření vyjměte, pekáček dejte na plotnu. Šťávu v pekáčku zahustěte jíškou přimíchanou metličkou a za občasného míchání tak 20 minut povařte. Přidejte smetanu, dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem, a omáčku rozmixujte.
  5. Podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Hovězí špalíky s pancettou

Ingredience

  • 600 g zadního
  • 8 plátků pancetty
  • 250g rajčátek na větvičce
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g brambor
  • 4 snítka tymiánu
  • Mořská sůl a pepř
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 200°C. Maso si nakrájejte na 2 silné plátky (každý 300 g) a napříč je ještě přepulte.
  2. Osolte a opepřete špalíky, potřete olejem a za pomocí kuchyňského provázku na každý upevněte pancettu a tymián.
  3. Brambory pokrájejte na měsíčky a promíchejte s česnekem i se slupkou, se solí, pepřem a olejem. Vložte do trouby na 20 minut.
  4. Poté přidejte špalíčky a rajčátka na větvičce, a pečte tak 20 minut, nebo aby se maso hezky propeklo.