Plec loupaná

Jedná se o část hovězí plece získávanou vyloupnutím lopatky, je charakteristická silnou šlachou, která tímto svalem skotu prochází horizontálně. Tato šlacha avšak po tepelné úpravě zcela změkne a maso je tak velmi křehké a šťavnaté, je tak ideální na vaření a dušení, perfektní maso do omáček, ale vhodné i na gril ala flat iron steak po americku. Není od věci také využít tuto partii jako mleté hovězí.

Plec loupaná

Středně propečený steak z loupané plece

Ingredience

  • 4 steaky z plece loupané cca 4cm vysoké
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • drcený pepř

Postup

  1. Plátky masa pokojové teploty si osušte, potřete olivovým olejem z obou stran a důkladně opepřete. Rozehřejte si troubu na 220°C.
  2. Rozpalte si pánev, vložte plátky masa a z obou stran cca 3 minutky opečte.
  3. Opečené bifteky zabalte do alobalu, aby se nám šťáva pěkně a rovnoměrně rozložila, a nechte 10 minut odležet.
  4. Odležené maso rozbalte, hezky z obou stran osolte, opět zabalte a dejte na 3 až 4 minutky do trouby.
  5. Maso vyndejte z trouby, odstraňte alobal a podávejte s přílohou Vašich preferencí, nebo jen tak s křupavou bagetkou pomazanou olivovým olejem a čerstvými bylinkami.

Hovězí plec na česneku

Ingredience

  • 600 g plece loupané
  • 80 g uzené slaniny
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cca 500 ml vody

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 2OO°C. Maso si osolte, opepřete a potřete drceným česnekem.
  2. V pekáčku/hrnci vhodném do trouby si na rozpáleném oleji pár minutek osmažte uzenou slaninu nakrájenou na kostičky, pak přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a opékejte společně doměkka cca 3 minutky.
  3. Poté vložte maso a z každé strany ho cca 2 až 3 minuty opečte, aby se hezky zatáhlo. Přidejte 400 ml vody, přiklopte a dejte na 1,5 hodiny péct do trouby. Občas maso přelijte vypečenou šťávou a případně dolejte vodu.
  4. Vyndejte z trouby, maso vyjměte a pekáček/hrnec se šťávou dejte na sporák. Přidávejte do něj postupně a za stálého míchání mouku rozmíchanou ve 100 ml vody. Zvolna nechte povařit tak půl hodinky, občas promíchejte, případně přidejte vodu. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Plátky hotového masa podávejte zalité zahuštěnou šťávou s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem.